Om du har skulder, och behöver ett lån, ge inte upp! Det finns långivare som är villiga att låna ut pengar ändå. En del långivare kan bevilja ett så kallat samlingslån. Då får du låna pengar för att betala av dina gamla skulder. Kanske du har lån med riktigt hög ränta, och får du ett sådant här lån kan din månadskostnad bli flera tusen kronor billigare i månaden. Vissa av de banker som beviljar dessa samlingslån vill sköta betalningen av dina skulder, medan andra låter dig själv bestämma vilka lån du ska betala tillbaka. Detta gäller då givetvis om du inte får låna tillräckligt med pengar så det räcker att betala alla gamla lån.

Avbetalningar

Det finns många företag som erbjuder kreditkort av alla de slag, eller räntefria avbetalningar, som ska vara betalda inom några månader. Det brukar ofta vara elektronikföretag som erbjuder sådana, och då är det lätt att spontan-köpa en tv, eller dator när det är rea. Du kanske har flera sådana krediter, och skulder som vuxit, så du fått svårt att betala av det månadsbelopp som du ska. Ofta brukar dessa krediter inte röra sig om några högre summor, men har du flera krediter, blir ändå den sammanlagda summan du ska betala varje månad hög.

Smålån

Dessa lån brukar ha högre ränta, än vad stora lån har. Det beror på att de inte alltid använder UC när de kollar upp din betalningsförmåga. UC är det upplysningsbolag som har alla uppgifter om dig som är av vikt vid ett lån. Antal UC-upplysningar som tagits på dig under ett år visas. Ju flera sådana upplysningar desto sämre kreditvärdighet får du, och den syns på UC. Man ser även din inkomst för tre år tillbaka, och om du har betalningsanmärkningar hos Kronofogdemyndigheten. När det gäller betalningsanmärkningar så får du inte ha en skuld hos KFM. En betalningsmärkning ligger kvar i deras register i tre år. Men har du lyckats göra upp en betalningsplan med ett inkassoföretag, då kan du få låna.

Sms-lån och andra kreditföretag som snabbt lånar ut pengar till hög ränta, använder sig ofta av andra upplysningscentraler. Dessa har inte lika mycket uppgifter om dig, de brukar inte till exempel inte visa din kreditvärdighet, och inte heller alla lån du har. Din inkomst ser de och det är den långivarna brukar gå efter.

Har du många smålån är det bra om du kan försöka få ett samlingslån till lägre ränta och betala av alla kreditlån. Då får du pengar över som du kan spara eller använda till roligare saker än att betala ränta.

Medsökande

Om man är två som lånar är det lättare att få både en högre summa och lägre ränta. Så har du någon som kan hjälpa dig att stå som medsökande, blir dina chanser att få låna betydligt större. Då kan du betala tillbaka smålån och dyra privatlån om du har sådana. Om du får tusenlappar över, kan du betala av fortare på det samlingslån du och din medsökande tagit. Då lär du även bli skuldfri långt innan du egentligen skulle blivit det.

Betalningsanmärkningar

Det är många som tror att det är Kronofogdemyndigheten som kungör betalningsanmärkningar, men så är det inte. Det är det kreditupplysningsföretag som fått i uppdrag att övervaka dina skulder. Innan KFM registrerar att du har ett skuldsaldo kan du som inte betalat tillbaka din skuld göra upp med inkassobolaget. Om du inte hör av dig till dem eller inte kan betala din skuld. Det är då som KFM börjar göra en utredning om det går att utmäta din skuld, genom tillgångar du har. Finns inga tillgångar kan det bli utmätning på din lön, pension med mera. Du får dock alltid behålla existensminimum, hur mycket det ligger på beror på hyra, antal barn etcetera.