Det finns flera olika sätt att ta lån, för att renovera. Två olika sätt att låna är att du ökar ditt nuvarande bolån, eller genom ett lån utan säkerhet. Detta så kallade blancolån kan de flesta söka och det går att jämföras med ett vanligt privatlån. Om du tänkt ta ett renoveringslån med säkerhet, måste du ha en bostad som du låna på. Men om du redan har ett bostadslån på 85 procent av bostadens värde, kan du tyvärr inte öka mer på ditt bolån.
Utan säkerhet
Som sagt så räknas detta lån då som ett privatlån. Det innebär ingen säkerhet, högre ränta och lånet ska betalas av fortare än ett bolån. En fördel är att du kan betala tillbaka lånet när du vill och kan. Att ta ett privatlån utan säkerhet är även ett bra sätt vid en renovering. Särskilt om du inte kan öka ditt bolån, men ändå måste renovera. Väljer du detta sätt att låna går det till så här:
• Ta reda på vad renoveringen kommer att kosta, och lägg gärna till några tusen. Det kan uppstå problem på vägen, som gör att kostnaden blir högre än du tänkt dig. Du kan själv räkna på materialkostnader, men tryggast är att begära offerter från några hantverkare, för att jämföra, och sedan välja den firman som verkar passa dig bäst.
• Var noga med att även jämföra olika långivare med varandra, för att hitta det bästa lånet för renoveringen. Det finns massor av långivare som erbjuder privatlån som är bra vid renovering. Därför är det mycket viktigt att kolla noga på villkor och räntor.
• När du hittat den bästa långivaren för dina behov, är det dags att ansöka om lånet. Hör efter om långivaren har en låneförsäkring, om det händer dig något oförutsett. Skriv sedan under låneavtalet som oftast sker med BankId, då kommer avtalet till din mejladress.
• När lånet finns på ditt bankkonto, är då äntligen dags att börja med renoveringen. Var noga med att betala alla fakturor och avbetalningen på lånet i rätt tid, så du inte hamnar i konflikt med hantverkare och långivare.
Med säkerhet
Då lånar du med en utökning av det bolån du redan har. Men som sagt, har du redan belånat 85 procent av din bostads värde, får du tyvärr inte låna mer. Detta lån har oftast lägre ränta än privatlån utan säkerhet. Däremot kommer du att få amortera mer på ditt bolån, när du utökar det. Låna med eller utan säkerhet är en smaksak och upp till dig själv att bestämma.
Att tänka på vid en renovering
Det finns en hel del att tänka på när det gäller renovering. Har du tänkt göra en större renovering, inför en försäljning av din bostad, är det viktigt att du får igen pengarna du lånat. Rådfråga gärna din mäklare om det är värt att lägga ner den renovering du tänkt göra. Om du renoverar för egen del är detta inte lika viktigt. Men det är ändå viktigt att se över renoveringskostnaderna, och kolla så lånet räcker. Det är inte särskilt roligt av få avbryta mitt i allt, eller ansöka om ett högre lån, som kanske inte går genom.
Medlemslån
Om du är med i ett fackförbund som har avtal med din bank kan du få låna mellan 20 000–350 000 kronor, utan säkerhet och till lägre ränta. Blir du arbetslös eller sjuk ska räntan betalas ändå, och när du avlider avskrivs lånet. Ett medlemslån kan du även få om du vill investera i lösningar som är energibesparande och/eller vill investera i uppvärmesystem som är mer miljövänliga. Att göra dessa investeringar kan göra så att din bostad blir lättare att sälja.
Renovera själv
För att ansöka om ett renoveringslån, krävs inte att du måste anlita hantverkare. Du kan renovera själv om du känner att du klarar av det. Vissa saker får du göra själv, utan tillåtelse. Elen däremot är något som kan krävas att en fackman gör, om det gäller lite mer avancerade saker. Även om du tror dig kunna göra olika elkopplingar, ta reda på vad du får göra och inte. Din försäkring gäller inte om du ger dig på saker du inte får göra. Det blir ofta billigare att renovera själv, och det är även roligt. Då behöver du heller inte låna lika mycket som när du anlitar hantverkare.