Om du inte har föräldrar som betalar ditt körkort, eller om du inte själv sparat ihop pengar till det, kan du få låna pengar till ditt körkort.

Eftersom det inte är billigt att körkort, finns det många långivare som erbjuder dig att låna för att kunna ta körkort. Har du chans att övningsköra med föräldrar, syskon eller någon annan som haft körkort i minst fyra år är det givetvis bra. Men alla har inte den förmånen, och då kan ett privatlån vara bra att ta, så du får ditt körkort.

Varje körlektion kostar pengar, även den riskutbildning och halkbana som också är obligatoriska att delta i kostar pengar. Teoriprovet, tillverkning av ditt körkort och uppkörning kostar också. Om du inte klarar körkoret på första försöket, och kanske måste göra en eller flera till, så kostar det extrapengar för varje uppkörning.

Det kan med andra ord vara svårt att veta vad den slutgiltiga summan blir. Bra är då att kolla upp vad de olika långivarna erbjuder, både gällande summa och ränta. Du bör också kolla vilka krav de ställer på dig, till exempel om du måste ha en fast anställning, vilken kreditvärdighet du har, med mera. Nu gäller ju inte ett körkortslån väldigt mycket pengar, det brukar vara återbetalt inom bara några år.

Intensivkurser

Väljer du att ta en intensivkurs får du ditt körkort bara inom ett par veckor. Det är ett bra sätt att ta körkort på om du behöver det fort. Vid en intensivkurs vet du ofta i förväg vad det kommer att kosta, och då vet du nästan exakt hur mycket du behöver låna.

Körkortslån om du är arbetslös

CSN har börjat med ett lån för dig som är arbetslös, och uppfyller de krav som behövs för att får ett CSN-lån. Detta CSN-lån gäller B-körkort, för vanlig personbil och lätt lastbil. Eftersom det är lättare att få ett jobb om du har körkort vill CSN hjälpa dem som annars inte har råd att ta körkort och då också har svårare att få ett jobb.

Det högsta belopp du kan få låna är 15 000 kronor, och skulle du misslyckas med att ta körkort måste pengarna betalas tillbaka ändå. CSN får en summa varje år från svenska staten som ska användas för lån till körkort. Ansökningarna beviljas utifrån den ordning de kommer in, och när pengarna är slut kan inga fler få beviljat lån det året.

Pengarna du får låna betalas inte ut under ett och samma tillfälle. Du får istället tre delbetalningar på 5 000 kronor vardera. Eftersom beslutet gäller i ett år, är det viktigt att du ser till att hinna ta ditt körkort under den tiden. Det är inte heller säkert att detta lån räcker hela vägen. Vissa får betala betydligt mer för att få sina körkort. Du kan be din trafikskola om hjälp att beräkna ut på ett ungefär vad körkort kommer att kosta. De hjälper då gärna till att lägga upp en bra planering så både du och trafikskolan kan se hur långt pengarna räcker. De krav CSN ställer är att du är arbetslös och är mellan 18–24 eller 25–47 år.