Att låna 15 000 kronor, brukar inte vara särskilt svårt. Särskilt inte om du har ordnad ekonomi. Även om du inte har någon hög inkomst, och betalningsanmärkningar brukar det gå bra att hitta lån. Det finns flera olika lånesätt när det gäller denna summa.

Vanligt banklån

Hör med din bank om du kan få låna där. Har du haft ett bankkonto i flera år och skött det ordentligt brukar det inte vara några problem Detta är ett av de bättre sätten att låna på. Både villkoren och räntan är lägre än vad andra långivare kräver.

Medlemslån

Är du medlem i ett fackförbund som har ett avtal med din bank, kan du ta ett lån via dem. Dessa lån brukar även ha bra villkor och låg ränta.

Privatlån

Det finns massor av långivare som gärna lånar ut mindre summor som 15 000 kronor. Här är det bästa sättet att ta kontakt med ett låneföretag som samarbetar med många olika banker.

Låneföretaget kontaktar dem de samarbetar med och de i sin tur får 24 timmar på sig att komma med förslag på villkor och ränta. Det brukar inte ta så lång tid när det gäller en sådan liten summa, så du lär få svar fort. När alla banker svarat kollar du igenom dem och väljer den bank som känns bäst. Om det är flera banker som har samma villkor välj gärna den bank som är kändast.

Snabblån

Här finns det också många långivare att välja mellan, och dessa brukar inte alltid använda sig av UC för att få en upplysning om din ekonomiska situation. Det finns andra upplysningsföretag än UC som har färre upplysningen om dig och som inte är så utförliga som de UC har, där även din kreditvärdighet syns. Hos UC kan man även se hur många gånger det gjorts upplysningar på dig, och dessa ligger kvar i ett år. Alla lån du tagit syns också här. Hos de andra företagen syns bara din inkomst och om du har betalningsanmärkningar. Tar du ett snabblån är inte villkoren särskilt bra och räntan är mycket högre än hos vanliga banker.

Kreditlån

Det här är ett ganska nytt sätt att låna pengar på. Det påminner om ett vanligt kreditkort, men här bestämmer du själv hur mycket du vill ta ut, och pengarna sätts då in på ditt bankkonto. Du får en faktura på den minsta summan du måste betala varje månad, men du kan givetvis betala in ett större belopp eller hela skulden när du vill. Vill du behålla kontokrediten när du betalat tillbaka lånet, kan du när du vill ta ut en summa, och det är en fördel om du får en oförutsedd utgift, eller behöver köpa något viktigt. Dessa lån har också mycket högre räntor än vanliga banklån.

Sms-lån

Här krävs inte mycket mer än att du har en regelbunden inkomst, och det görs oftast ingen UC-upplysning, utan dessa låneföretag använder ofta de andra upplysningsföretagen. Du brukar behöva betala tillbaka pengarna ganska fort, det kan röra sig inom tre månader till ett år. Då vill det till att du har pengar när du ska betala.

Pantbanken

Har du smycken eller något annat av värde kan du besöka en pantbank. Där värderar de dina saker och talar om hur mycket du kan få låna. Blir du erbjuden en högre summa än de 15 000 kronor du vill låna, kan du välja hur mycket du vill låna. Räntan kan du betala i butiken eller på nätet. På nätet ser du vad du belånat och här kan du även amortera på lånet. Behöver du låna om på dina saker kan du göra det på nätet, men när du vill hämta ut dem måste du vända dig till butiken.